تسمه تایم یا تسمه تایمینگ یکی از قطعات دقیق و حساس خودرو است که وظیفه هماهنگ کردن حرکت میللنگ با میلسوپاپ و تنظیم زمان صحیح باز و بسته کردن سوپاپها در موتور احتراق داخلی خودرو را به عهده دارد. تسمه تایم نیروی تولیدی در موتور احتراق داخلی را از دنده تایمینگ سر میللنگ گرفته و به دنده تایمینگ سر میلسوپاپ انتقال میدهد.
ساختار این تسمه از ترکیب لاستیک و الیاف پلیمری ویژهای با خواص مکانیکی دقیق تشکیل شده است. در موتور بعضی از خودروها برای انجام این کار به جای تسمه از زنجیر تایم استفاده میشود.
شرکتهای خودروسازی در دنیا معمولا برای خودروهای تولیدی خود عدد کارکرد کیلومتر متفاوتی را به عنوان معیار برای زمان تعویض تسمه تایم عنوان می کنند. اما معمولا معیار رایج برای اکثر اتومبیل ها 60 هزار کیلومتر است که البته در برخی موارد میبایست زودتر از موعد مقرر بنا به توصیههای فنی و شرایط محیط اعلامی از جانب خودروساز اقدام به تعویض تسمه نمود. همیشه بهترین حالت بازدید دوره ای و چک کردن تسمه در کیلومتر های مختلف توسط مکانیک مجرب خودرو است.
پاره شدن تسمه تایم معمولا خطر برخورد پیستون با سوپاپ ها به دنبال دارد. زمانی که عمر تسمه تایم به پایان برسد و دندانههای آن دچار فرسایش شود و یا پارگی در آن رخ دهد عملکرد به موقع و صحیح سوپاپ ها دچار اختلال خواهد شد و سوخت و هوا درزمان مناسب وارد سیلندر نمی شوند و یا باز و بسته شدن سوپاپ ها به درستی و به میزان کافی انجام نمی گیرد و در نتیجه در کارکرد پیشرانه اثر منفی چشم گیری خواهد گذاشت.
پاره شدن تسمه تایم در موتور خودروهای مختلف اثرات مخرب متفاوتی به دنبال دارد. در برخی فقط باعث خاموش شدن موتور خودرو می شود و هیچگونه آسیب مکانیکی به قطعات خودرو وارد نمیکند، ولی در برخی دیگر از خودروها پاره شدن یا ردکردن یکی دو دندانه از تایم منجر به برخورد شدید سوپاپها با پیستون شود، مانند پژو405 و 206. شدت این برخورد ، متناسب با دور موتور، می تواند باعث تغییر شکل سوپاپها و سایر اجزای سرسیلندر و حتی خود سر سیلندر شود.
[/av_textblock]
[/av_one_full]